ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΛΙΘΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΟΠ

ΕΝΤΑΞΗ ΛΙΘΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

 

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση των προδιαγραφών ονομασίας καταχωρισμένης στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σητεία Λασιθίου Κρήτης».

Η τροποποίηση αφορά την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ελαιολάδου, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης με την υπ’ αριθμ. 440339/18 Νοεμβρίου 1993 Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ 1151/2012 και κυρίως την ένταξη της περιοχής των Λιθινών και του Ορεινού.

Η Ένωση Σητείας κατέθεσε στις 06/12/2018 το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ ΑΑΕ ΟΤΑ) ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη, που εκπονήθηκε από την εταιρεία  QUALITY Agro Solution, προκειμένου να διορθωθεί μια αδικία 25 και πλέον ετών για τις περιοχές Λιθινών και του Ορεινού και οι παραγωγοί να καρπωθούν το ανάλογο οικονομικό όφελος από το ποιοτικό ελαιόλαδο.

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια που κάναμε γιατί με τις συνεχείς πιέσεις στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τις πολιτικές παρεμβάσεις στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα καταφέραμε να μειώσουμε αρκετά τον χρόνο έγκρισης του αιτήματος για την ένταξη των Λιθινών και του Ορεινού στη ζώνη παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» αφού η πανδημία από τον κορονοϊό είχε δημιουργήσει αρκετές καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και αποφάσεων.

 

Συνημμένα: Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης φύλλο:  L 355-2021

 

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μαυροματάκης

 

L 355-2021 Έγκριση Τροποποίησης