Το πρότυπο ISO 22000:2018
Το ISO 22000:2018 είναι ένα διεθνές πρότυπο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ελέγχουν τους κινδύνους (safety hazards), ώστε τα τρόφιμα που παραδίδουν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Επομένως, σύμφωνα με το πρότυπο, η εκάστοτε επιχείρηση σχεδιάζει, λειτουργεί εφαρμόζει και στη συνέχεια επικαιροποιεί ένα σύστημα που στόχο έχει την παροχή προϊόντων ασφαλών για τον τελικό καταναλωτή, σε όλες τις φάσεις: από αυτή της παραγωγής ως την επεξεργασία, την τυποποίηση, την αποθήκευση και την διακίνηση τους. Για τους λόγους αυτούς στο πρότυπο ενσωματώνονται όλες οι απαιτήσεις της ισχύουσας Νομοθεσίας, οι απαιτήσεις του HACCP αλλά και οι αρχές των συστημάτων διαχείρισης.
Το πρότυπο ISO 22000:2018 απευθύνεται:
Το πρότυπο αυτό, μπορεί να εφαρμοστεί από όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από την πρώτη ύλη έως την κατανάλωση. Τέτοιες είναι:
- Επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα
- Επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα της μεταποίησης
- Επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ή προμηθεύουν προϊόντα σε όλες τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις
Οφέλη εφαρμογής του προτύπου:
- Διασφαλίζει την ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν
- Βελτιώνει την εικόνα της επιχείρησης προς όλα τα μέλη (προσωπικό, πελάτες)
- Αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εργαλείο για νέες αγορές
- Παρέχει συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων
- Μείωση σφαλμάτων
- Ελαχιστοποίηση προστίμων
- Μέσο προώθησης και marketing
- Αποτελεί στρατηγικό εργαλείο οργάνωσης
- Μειώνει το λειτουργικό κόστος και εξοικονομεί πόρους